20 ansatte fra Østjyllands Brandvæsen får Den Danske Redningsberedskabspris 2021 for deres indsats under en dramatisk brand i Aarhus.
En brand i en boligblok i Aarhus Vest i juni 2020 kunne have fået en tragisk udgang: Adskillige beboere kunne ikke kunne komme ud på grund af en kraftig sort røg, og en familie med to små børn var fanget på øverste etage.
Desuden havde brandbilerne svært ved at komme frem, da en del af området var en indhegnet byggeplads.
Men alle slap uskadt, fordi brandfolkene traf hurtige og rigtige beslutninger og ydede den rigtige indsats.
Det er baggrunden for, at Den Danske Redningsberedskabspris 2021 går til mandskabet fra Østjyllands Brandvæsen, som var involveret og indsat ved branden på Fjældevænget i Aarhus 22. juni 2020. I alt 20 personer.
Forsvarsminister Trine Bramsen overrakte prisen til de 20 fredag den 1. oktober i Holmens Kirke i København. Det skete i forbindelse med den årlige mindehøjtidelighed for omkomne brandfolk.
Læs mere på Den Danske Redningsberedskabspris’ hjemmeside.
Beredskabsforbundet er en af ni organisationer, som sammen uddeler Den Danske Redningsberedskabspris.
Derfor fik de prisen
Et uddrag af indstillingen til prisen, skrevet af beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl, Østjyllands Brandvæsen:
Beskrivelse af hændelsen:
- Den 22. juni 2020 kl. 19:28 alarmeres Østjyllands Brandvæsen fra 1-1-2 med følgende meldinger: Sending 1: Bygningsbrand – Etageejendom. Sending 2: Der er flere i lejlighederne, de kan ikke komme ud. Sending 2: Rigtig meget røgudvikling. Sending 2: På 3. sal er der to børn – et på 2 år og et på 4 år.
- Der blev straks afsendt Indsatsleder Nord samt autosprøjte (1 holdleder + 3 brandmænd) med drejestige fra Station City, (2 brandmænd) og tankvogn fra Station Syd (2 brandmænd).
- Umiddelbart efter rekvirerede indsatslederen på meldingerne yderligere en autosprøjte fra Station Nord (1 holdleder + 3 brandmænd), samt en autosprøjte fra Station Syd (1 holdleder +3 brandmænd).
- Indsatslederen landede som den første, og meddelte ved ankomst: Brand i 5 etagers boligblok med kraftig røgudvikling, City S1 (stige) skal øjeblikkeligt rejses for redning af 4 personer over brand på 3 sal. (Familie med 2 voksne og 2 børn), samt 1 mand ved nabolejlighed ved siden af brand i samme opgang.
- Røgdykkere bliver af holdleder City derefter indsat med overtryksventilator og højtryksslange på 1 sal for eftersøgning. (Ingen personer blev fundet af røgdykkere på nogle etager overhovedet, heldigvis).
- Holdleder Nord får til opgave at indsætter røgdykker i kælderen for eftersøgning og slukning af brand.
- Holdleder Syd får til opgave at indsætte røgdykkere for eftersøgning på andre etager i samarbejde med andre holdledere efterhånden som der var brandmænd til opgaverne.
- 9 personer blev overdraget til sundhedsberedskabets ambulancer og kørt på skadestuen (alle blev udskrevet kort tid efter).
- Alle 3 døgnberedskaber i Aarhus by, (bestående af 3 holdledere + 13 brandfolk), blev aktiveret ved denne hændelse, og andet mandskab blev kaldt ind til dækning.
- Ved den aktuelle indsats er personredningen af klasse 1 personerne akut og indsatslederen prioriterer derfor helt korrekt at få kaldt drejestigen frem til personredning før indsats med autosprøjte og røgdykkere, og han anviser drejestigens placering på byggepladsvej under hensyntagen til et stort træ, kraftig røgudvikling samt muligheden for at benytte drejestigen til alle 8 lejligheder. Den begrænsede rækkevidde ud over førerhuset betyder dog, at der af brandmandskabet også må anvendes en håndstige i drejestigens kurv for at nå den sidste klasse 1 person.
Brandårsag:
- Det viste sig at boligetageejendommen var under renovering, og store dele af de normale brandadskillende konstruktioner var i den forbindelse ikke i funktionsduelig stand.
- Der opstod derfor meget hurtigt en kraftig røgspredning pga. delvist ødelagt / åbentstående / manglende branddøre, ødelagte kabel- og rørføringer, samt åbninger ved affalds- og installationsskakt.
- Brandårsagen viste sig senere at være opstået i noget polystyrenisolering, der var beliggende i kælderen.
- Branden udviklede en meget voldsom og sort røg, som gjorde at beboerne ikke selv kunne komme ud.
- Hvis branden var opstået om natten, ville det formentlig have haft meget alvorlige konsekvenser for beboerne i opgangens lejligheder.