Frivillige medlemmer af ungdomsbrandkorps får øjnene op for en voksen-fremtid som brandmænd, politibetjente eller andre fag i beredskabet, viser en ny undersøgelse.
Mere end 90% af alle landets brandkadetter er interesseret i at fortsætte deres videre færd over i det voksne beredskab, når de bliver gamle nok, og knap 60% af disse ønsker specifikt at fortsætte hos brandvæsnet. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af konsulentvirksomhederne Practicum og Pædagogisk Praksis for Unge i Beredskabet, hvor godt en tredjedel af landets aktive brandkadetter har medvirket.
Det fortæller Unge i Beredskabet i en pressemeddelelse.
Klar når han bliver 18
En af dem, der har deltaget i undersøgelsen, er 17-årige Mads Andersen, der for alvor har fået øjnene op for livet som brandmand efter sin indtræden i Lolland-Falsters Brandvæsens brandkadetkorps.
”Jeg havde aldrig overvejet det som en levevej, men det har virkelig fanget mig,” fortæller Mads Andersen og fortsætter:
”Brandkadetforløbet har skabt en stor viden om beredskabet. Jeg har selvfølgelig altid vidst, at det er brandfolk, der kører ud til brand, men jeg har aldrig anet noget om, hvordan det egentlig fungerer,” siger Mads Andersen.
Men det gør han nu, og han har allerede taget grunduddannelsen som brandmand, så han er klar til at indgå i det voksne beredskab, når han fylder 18 år.
Unge i Beredskabet
- Unge i Beredskabet (UiB) ejes af Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet, og finansieres af midler fra Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN.
- UiB er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med børn og unge med interesse for brand og redning. UiB er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet- ungdoms- og juniorbrandkorps, som tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning. Læs mere her
Minister: Bedre beredskab
”Utryghed kender ikke alder. Derfor er det afgørende, at så mange som muligt er med til at løfte ansvaret for et trygt og sikkert Danmark. Det gør ganske enkelt vores beredskab bedre, når vi har alle aldersgrupper med. Jeg håber samtidig at brandkadetterne får smag for at passe på danskerne – og vil fortsætte i beredskabet”, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen.
Danske Beredskaber skønner, at der mangler i omegnen af 400 brandfolk på landsplan. Men med den nye undersøgelse er formand for Unge i Beredskabets styregruppe og beredskabsdirektør hos Lolland-Falster Brandvæsen, Peter Søe, mere fortrøstningsfuld for fremtiden:
”Vi kan jo se, at de, der overgår fra brandkadetkorpsene til det voksne beredskab, allerede har en stor forståelse for den beredskabsfaglige verden og at de, qua deres uddannelser i brandkadetkorpsene, er langt hurtigere klar til at tage del i løsningen af beredskabets opgaver, end dem der kommer udefra. Så det gør mig enormt glad at se, at størstedelen af brandkadetterne rundtomkring i landet gerne vil fortsætte over i det samlede beredskab, når de bliver gamle nok,” siger Peter Søe.
Brandfolk, betjente, soldater…
Undersøgelsen peger på, at de unge er interesserede i en fremtid inden for en bred vifte af de danske redningsberedskaber.
56,6 % fortæller, at de er interesseret i at overgå til brandvæsenet. 13,1 % er interesseret i livet i polititjenesten. 9,7 % er interesseret i det præshospitale område. 7,9 % er interesseret i en karriere i Forsvaret. 4,1 % er interesseret i en anden retning inden for beredskabet.
Unge i Beredskabet er ejet af Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet, og finansieres af midler fra Forsvarsministeriet samt VELUX FONDEN.
Mere om undersøgelsen og brandkadetterne
- 91,4% af brandkadetterne angiver, at de er interesseret i at fortsætte indenfor beredskabet som voksne.
- 56,6 % af brandkadetterne er interesserede i at fortsætte inden for brandvæsenet, 13,1 % indenfor politiet, 9,7 % inden for det præhospitale område, 7,9 % inden for forsvaret og 4,1 % inden for en anden retning.
- Se hele undersøgelsen her.
- I dag er der 49 brandkadet- og ungdomsbrandkorps på landsplan. Det er 20 mere end i 2014, hvor der var 29 brandkadetkorps og ungdomsbrandkorps på landsplan.
- 198 brandkadetter er i perioden 2014-2020 blevet enten frivillige brandfolk eller har gennemført grunduddannelsen til brandmand.
- 31 % af landets kadetter i 2019 var piger, mens 22 % af de uddannede brandfolk blandt brandkadetter i perioden 2014 – maj 2020 var piger.
- Siden 2019 er der blevet uddannet 1300 brandkadetter. I dag er cirka 1000 aktive rundtom i landet.
- Et brandkadetforløb er cirka 24 uger og udbydes til unge mellem 10-18 år. Gennemsnitsalderen er 15 år.