29. januar og 1. februar holdt Beredskabsforbundet to velbesøgte Bo Vandsikkert-kurser i Korsør. ”Alle borgere i Vandkantsdanmark burde på det her kursus,” som en af deltagerne sagde bagefter.
Af Jens Bredager – Foto: Lina Manley
De godt 20 kursusdeltagere har prøvet det før – og de ved, at de kommer til at prøve det igen:
At vandet flyder over nede fra havnen og fra vandløbene og strømmer som floder gennem gaderne. Søger ind i huse og kældre og – som var det en ildebrand – ødelægger alt på sin vej. Gulve, tæpper, møbler, vaskemaskiner, el-installationer, private papirer og uerstattelige billeder og personlige ejendele bliver ofre for de indtrængende vandmasser.
Men næste gang er de bedre forberedt og ved, hvordan de – med ret simple midler – i bedste fald kan forhindre, at vandet igen slipper ind i deres huse. I hvert fald kan de nu begrænse skaderne.
Kursusdeltagerne er på Beredskabsforbundets kursus Bo Vandsikkert, som kredsleder og underviser Marianne Kristiansen med sikker hånd styrer dem igennem, sekunderet af den lige så erfarne BF-underviser Jørgen Sandstrøm Hansen.
En beredskabschef og et tv-hold
Kurset holdes hos Slagelse Brand og Redning i Korsør, og med er også Slagelses beredskabschef Michael Djervad og to medarbejdere fra kommunens Center for Miljø, Plan og Teknik, som til daglig arbejder med kystbeskyttelse.
Og som om kurset ikke har sin helt egen nødvendighed for deltagerne, bidrager det til stemningen af vigtighed, at journalist Rikke Stokholm og hendes fotograf fra TV2 Øst flere gange undervejs i kurset sender TV live og tilmed når at interviewe Marianne Kristiansen, beredskabschefen og et par af deltagerne.
Først kommer Marianne Kristiansen med et oplæg, hvor hun blandt andet viser, hvor store oversvømmelser, der kan forudses i Korsør by, når vandet igen kommer langt over det, man kalder ”dagligt vande”. Vi synker alle sammen lige en gang, da vi ser, at der er tale om omkring en tredjedel af byen!
Undervejs i oplægget får deltagerne mulighed for at fortælle om deres personlige oplevelser fra sidste gang, vandet kom. Om hvordan de uden videre held forsøgte at forhindre vandet i at trænge ind i deres huse – og hvordan deres tilværelse efterfølgende var præget af de voldsomme oplevelser. Flere kan huske det ubegribelige billede af det brusende vand, som havde så meget kraft på, at det bogstaveligt talt kunne løbe op ad bakke nede ved havnen.
Derfor er tilfredsheden også til at tage og føle på, efterhånden som Marianne får vist de mange forskellige hjælpemidler og tricks, som deltagerne kan benytte næste gang:
Hvordan lukker man et afløb af, så vandet ikke strømmer ind i huset nedefra? Hvad med toilettet i kælderen – hvordan forhindrer man vandet i at løbe den gale vej? Hvordan stiller man en mini-dæmning op og tætner den, så vandet ikke løber ind ad hoveddøren?
Korrekt fyldning af sandsæk
Bagefter er der praktiske øvelser, hvor deltagerne får de forskellige ting i hænderne og lærer at fylde en sandsæk korrekt op og placere den rigtigt som afspærring. Børnelærdom for enhver frivillig i beredskabet – men hvor skulle hr. Jensen vide fra, at han ikke skal fylde en sæk helt op?
Tre timer er hurtigt gået, og kursusdeltagernes tilbagemelding er stort set enslydende:
Vi troede, at vi vidste en masse i forvejen, men vi har fået mange nye ideer til, hvordan vi kan forebygge, at vandet kommer ind og hærger næste gang.
Én tilføjer tørt (!!) og konstaterende:
”Alle borgere i Vandkantsdanmark burde på det her kursus.”
Et kursus fra BorgerBeredskabet
Kurset ”Bo Vandsikkert” var arrangeret af BorgerBeredskabet, som er en del af Beredskabsforbundet.
BorgerBeredskabet holder forskellige gratis kurser for borgere, der vil lære at forebygge og håndtere ulykker og kritiske situationer, så redningsberedskabets ressourcer kan blive brugt, hvor det er vigtigst. Borgere, som kan tage ansvar, er i sidste ende med til at gøre samfundet mere trygt.