Jan Johansen får to år mere som præsident for Beredskabsforbundet.
Folketingsmedlemmet fra Socialdemokratiet blev genvalgt – uden modkandidater – da Beredskabsforbundet holdt sit Landsrådsmøde i Vingsted Hotel- og Konferencecenter lørdag den 24. oktober.
”Jeg kan slet ikke sige, hvor stor en fordel det er, at vi har et folketingsmedlem som præsident. I andre organisationer, hvor jeg har arbejdet, har man slet ikke den gennemslagskraft og lydhørhed hos politikerne, som vi har,” sagde landschef Niels Bonde Jensen i sin anbefaling af genvalg til Jan Johansen.
Og Niels Bonde tilføjede, henvendt til forsamlingen af frivillige ledere i forbundet:
”Politikere er vant til at få penge for de poster, de har. Men at være præsident for Beredskabsforbundet er en frivillig tjans, ligesom jeres lederhverv er det. Jan får ikke noget guld eller mammon for det her. Dermed sikrer, vi at dem der stiller op, vil det af deres hjerte.”
I en kort takketale lovede Jan Johansen at fortsætte indsatsen for frivilligheden i beredskabet:
”Tak for valget. Jeg vil arbejde for, at vi i Beredskabsforbundet fortsat har så godt et ry på Christiansborg, som vi har. At vi har det, er også i høj grad jeres skyld. Vi har moderniseret os løbende, og det har I godkendt hele vejen. Tak for det.”
Corona-landsråd
Landsrådsmødet var i høj grad præget af corona-epidemien:
Først og fremmest fordi det blev afviklet med fire måneders forsinkelse, efter et det planlagte landsrådsmøde i juni blev udsat på grund af risikoen for smitte.
Desuden var der – for at nedsætte smitterisikoen – færre deltagere end de tidligere år, i hvert fald rent fysisk i salen i Vingsted, som rummede 62 deltagere samt personale fra Beredskabsforbundet. 52 af dem var stemmeberettigede.
Men derudover deltog 41 stemmeberettigede hjemmefra via den livestream, som sendte Landsrådsmødet ud i stuerne via et link.
Desuden var der obligatorisk brug af mundbind og masser af håndsprit, og frokosten blev serveret som coronasikrede portionsanretninger.
Lavt forbrug
Landsrådsmødet godkendte regnskabet (for 2019), som blev fremlagt af direktør Carsten Iversen.
Endda selv om det ikke lykkedes at bruge de penge, der var afsat.
”At udgifterne er meget lavere end budgetteret er en god ting, hvis man er en virksomhed. Men ikke hvis man er en organisation, som skal bruge sine penge til blandt andet at aktivere frivillige,” som Carsten Iversen sagde.
Der var i 2019 budgetteret med et merforbrug på 1,6 millioner for at få brugt nogle af de opsparede midler på større investeringer. Imidlertid var der et betydeligt mindre-forbrug. Især blev der brugt færre penge på delegerede, ambassadører, internationale samarbejder, ekstern administration – og ikke mindst en planlagt flytning af sekretariatet til København, som ikke kunne gennemføres.
Netop Carsten Iversen fik en overraskelse under punktet ’Eventuelt’, da landschef Niels Bonde Jensen overrakte ham Hæderstegnet for 25 års god tjeneste i redningsberedskabet på vegne af direktøren for Beredskabsstyrelsen.