Brand & Redning Sønderjylland søger nye frivillige til forplejning og stabsstøtte. Der er brug for folk, der har lyst til at gøre en forskel og hjælpe andre – og til at støtte en stolt sønderjysk tradition.
De fleste sønderjyder ved, at man i Sønderjylland har en lang og stolt tradition for lokale frivillige brandværn. Men det er nok mindre kendt, at der bag de frivillige brandfolk også er brug for en anden type frivillige. Derfor efterlyser Brand & Redning Sønderjylland nu frivillige til forplejning og til stabsfunktioner.
Beredskabet, der dækker Aabenraa, Haderslev og Tønder Kommuner, har brug for frivillige, som kan sørge for mad og drikke til brandfolkene. Det gælder både under langvarige brande og andre indsatser ved eksempelvis stormflod og olieforurening – og under øvelser og uddannelse.
Samtidig er der behov for folk til stabsarbejde og ledelsesstøtte. Typisk handler det om at hjælpe med at koordinere og dokumentere indsatserne.
”Forplejningsfolk bliver brugt meget og er vigtige for vores samlede indsats. Hvis en brandmand har været i gang tre-fire timer ved en gårdbrand, giver det et kæmpe løft, når nogen kommer med god mad og et smil. Derefter kan man knokle videre i fire timer mere. Så til forplejning søger vi folk, som har interesse for at lave mad,” siger Torben Groos, operativ chef i Brand & Redning Sønderjylland.
Til stabsstøtte er der brug for frivillige, der har organisatorisk sans, og som bevarer overblikket i pressede situationer. Opgaverne er især ved oversvømmelser og storme, hvor de hjælper indsatslederen med at styre indsatsen. Og under større brande kan man blive sendt ud til brandstedet for at hjælpe med at føre log.
”Tidligere har vi brugt fastansatte til stabsarbejdet. Men dem vil vi hellere bruge til det, de er bedst til – nemlig selve indsatsen. Der er en stigende forventning til dokumentation af vores indsatser, og derfor har vi store ambitioner med frivillige som stabsstøtte. Det er et udviklingsprojekt, hvor man som frivillig kan få stor mulighed for at være med til at sætte dagsordenen,” siger Torben Groos.
Sammen med Beredskabsforbundet står han bag en hvervekampagne i august og september, som forhåbentlig kan skaffe cirka 15-20 nye frivillige til beredskabet.
Mange fordele som frivillig
Man skal ikke være supermand for at blive frivillig, men bare være i almindelig god fysisk form. Til gengæld behøver man ikke bo tæt på en brandstation, hvilket ellers er et krav til frivillige brandfolk. Og man oplever selv mange fordele ved at være frivillig, mener Torben Groos:
”Man lærer førstehjælp, som man også kan bruge i sin hverdag. Man kan blive del af et godt fællesskab og et stærkt socialt netværk. Og ikke mindst kan man støtte den sønderjyske tradition med frivillige brandværn. Som tilflytter til Sønderjylland er jeg imponeret over, at man i 2021 kan bygge et beredskab på frivillighed. De frivillige, som vi søger nu, kan blive en vigtig del af rygraden i den tradition,” siger han.
To infomøder
Brand & Redning Sønderjylland inviterer interesserede til infomøder på Nordre Landevej 2a i Tønder tirsdag den 7. september klokken 19.00 og på Gl. Tinglevvej 25b i Stubbæk ved Aabenraa onsdag den 8. september klokken 19.00.
Man kan tilmelde sig infomøderne på www.brsj.dk, hvor man også kan læse mere om at være frivillig hos Brand & Redning Sønderjylland.