Udsigt til en afløser for brandkadetterne

01-03-2018

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at finde penge til en ny måde at involvere unge i beredskabet, som kan forebygge angreb mod brandmænd og brandbiler, fortæller Beredskabsforbundets landschef efter møde i ministeriet.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Det kan blive konklusionen, efter at Beredskabsforbundets landschef Niels Bonde Jensen sammen med Danske Beredskaber og Falck mødtes med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den 23. februar.

Mødet kom i stand på en trist baggrund:
Nytårsaften 2017 blev beredskabet omkring 20 steder i landet angrebet og beskudt med fyrværkeri. Det fik Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet til at skrive et fælles brev til Forsvarsministeren, hvor de tre organisationer beskrev problemet. Samtidig gjorde de ministeren opmærksom på de positive erfaringer med det eksisterende projekt, ”Brandkadetter i Danmark”, som uddanner udsatte unge – blandt andet fra belastede boligområder – i brand og redning og samtidig involverer dem i mere konstruktive fællesskaber.

”Brandkadetter i Danmark” har været finansieret af fonde og løber tør for penge til sommer.

Fra skidt til godt

Brevet, som også blev sendt til socialministeren og justitsministeren samt tre Folketings-udvalg, skabte opmærksomhed – både i pressen og på Christiansborg. For med nytårsangrebene som aktuel baggrund kom der øget fokus på den manglende respekt for brandmændenes arbejde, som også tidligere har resulteret i angreb og stenkast. 

Samtidig blev der lejlighed til at fortælle de gode historier om, hvordan beredskaberne flere steder i landet har løst problemerne ved hjælp af brandkadetter. Nemlig når de via brandkadet-projektet har skabt kontakt og tilknytning til nogle af de unge i de belastede områder, så de kunne optræde som beredskabets ”ambassadører” på stedet.

Og efter besøget hos ministeren har hele historien kurs mod en lykkelig slutning. 

Ifølge Niels Bonde Jensen var Claus Hjort Frederiksen nemlig ikke kun enig i, at beredskabet fortsat skal kunne arbejde uhindret i alle områder. Forsvarsministeren var også meget positiv over Beredskabsforbundet, Danske Beredskaber og Falcks tanker om et nyt projekt, der skal afløse ”Brandkadetter i Danmark”. Et projekt, som ikke kun skal rumme brandkadetter, men alle unge i beredskabet. Det handler om at skaffe finansiering til et sekretariat og til den løbende drift.

Ny, stærkere og bredere model

”Jeg oplevede ministeren som positiv over for ønsket om at få finansieret et sekretariat til et projekt som "Unge i beredskabet", og ministeren sluttede mødet af med at sige, at han var positiv over for ideen, og at der skulle findes en løsning. Ministeriet ville se på løsninger og vi ville blive indkaldt til et møde senere”, fortæller Niels Bonde Jensen.

Han ser for sig en ny, stærkere og bredere model for involvering af unge i beredskaberne:
”Brandkadetterne har været et fint, men også et smalt projekt med socialt sigte. Samtidig har nogle kommuner såkaldte ungdomsbrandkorps. I andre kommuner kalder man dem ”ildfluer”. Men begge disse modeller handler om at rekruttere nye brandmænd, som kan afløse de gamle, når de stopper. Ideen er, at vi introducerer et nyt projekt – ”Unge i beredskabet” – som en afløser for både brandkadetter, ungdomsbrandkorps og ildfluer, hvor vi kan samle kræfterne og dele erfaringer i et nyt sekretariat, som støtter op om alle former for unge i beredskaberne”, siger Beredskabsforbundets landschef.

 

Beredskabsforbundet indgår i styregruppen for Brandkadetter i Danmark sammen med Danske Beredskaber, Center for Socialt Ansvar, Beredskabsstyrelsen og Falck.
Læs mere om Brandkadetter i Danmark her.

Foto: Brandkadetter i Danmark
Seneste nyt

05-03-2019

Frivillig i 17 år: Det fede er kammeratskabet

Kirsten Jeppesen er frivillig i hele tre af Beredskabsforbundets kredse. Og den første i en række af små portrætter af frivillige i redningsberedskabet.

 

10-01-2019

Khader: Frivillige er indbegrebet af danskhed

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg uddelte tak og ros til beredskabet og ikke mindst til den frivillige del i sin tale ved Beredskabsforbundets nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke.

19-12-2018

Julegave: Ny aftale med Forsvarsministeriet

Ny aftale mellem Beredskabsforbundet og Forsvarsministeriet placerer forbundet og de frivillige i en hovedrolle i den moderne udgave af civilforsvaret.

30-11-2018

Husk røgalarmen – og få en tryg jul

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

 

01-11-2018

Forbundet i fortsat dialog med Beredskab Fyn

Kommentar fra Beredskabsforbundets ledelse efter presseomtale af uenighed og opsigelse af kontrakter på Fyn.

05-10-2018

Mette F. overrakte redningsberedskabspris

Årets Danske Redningsberedskabspris går til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab for en dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke.

25-09-2018

Frivillige søges i Odder og Skanderborg

Østjyllands Brandvæsen i hvervekampagne for at finde frivillige, der kan gøre brandmændene endnu bedre.

09-09-2018

Næste landsstævne bliver i Hovedstaden

BF-stævne 2018 er forbi, og nu begynder forberedelserne til landsstævnet i 2020.

13-08-2018

Prinsesse Marie besøger landsstævnet

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kaster glans over Beredskabsforbundets landsstævne i Gråsten lørdag den 8. september.

10-08-2018

Sydvestjysk Brandvæsen vil have flere frivillige

Mere voldsomt vejr og en usikker verden får Sydvestjysk Brandvæsen til at søge nye frivillige, der har lyst til at gøre en forskel, i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.

 Abonnér på nyhederne