Udsigt til en afløser for brandkadetterne

01-03-2018

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at finde penge til en ny måde at involvere unge i beredskabet, som kan forebygge angreb mod brandmænd og brandbiler, fortæller Beredskabsforbundets landschef efter møde i ministeriet.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Det kan blive konklusionen, efter at Beredskabsforbundets landschef Niels Bonde Jensen sammen med Danske Beredskaber og Falck mødtes med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den 23. februar.

Mødet kom i stand på en trist baggrund:
Nytårsaften 2017 blev beredskabet omkring 20 steder i landet angrebet og beskudt med fyrværkeri. Det fik Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet til at skrive et fælles brev til Forsvarsministeren, hvor de tre organisationer beskrev problemet. Samtidig gjorde de ministeren opmærksom på de positive erfaringer med det eksisterende projekt, ”Brandkadetter i Danmark”, som uddanner udsatte unge – blandt andet fra belastede boligområder – i brand og redning og samtidig involverer dem i mere konstruktive fællesskaber.

”Brandkadetter i Danmark” har været finansieret af fonde og løber tør for penge til sommer.

Fra skidt til godt

Brevet, som også blev sendt til socialministeren og justitsministeren samt tre Folketings-udvalg, skabte opmærksomhed – både i pressen og på Christiansborg. For med nytårsangrebene som aktuel baggrund kom der øget fokus på den manglende respekt for brandmændenes arbejde, som også tidligere har resulteret i angreb og stenkast. 

Samtidig blev der lejlighed til at fortælle de gode historier om, hvordan beredskaberne flere steder i landet har løst problemerne ved hjælp af brandkadetter. Nemlig når de via brandkadet-projektet har skabt kontakt og tilknytning til nogle af de unge i de belastede områder, så de kunne optræde som beredskabets ”ambassadører” på stedet.

Og efter besøget hos ministeren har hele historien kurs mod en lykkelig slutning. 

Ifølge Niels Bonde Jensen var Claus Hjort Frederiksen nemlig ikke kun enig i, at beredskabet fortsat skal kunne arbejde uhindret i alle områder. Forsvarsministeren var også meget positiv over Beredskabsforbundet, Danske Beredskaber og Falcks tanker om et nyt projekt, der skal afløse ”Brandkadetter i Danmark”. Et projekt, som ikke kun skal rumme brandkadetter, men alle unge i beredskabet. Det handler om at skaffe finansiering til et sekretariat og til den løbende drift.

Ny, stærkere og bredere model

”Jeg oplevede ministeren som positiv over for ønsket om at få finansieret et sekretariat til et projekt som "Unge i beredskabet", og ministeren sluttede mødet af med at sige, at han var positiv over for ideen, og at der skulle findes en løsning. Ministeriet ville se på løsninger og vi ville blive indkaldt til et møde senere”, fortæller Niels Bonde Jensen.

Han ser for sig en ny, stærkere og bredere model for involvering af unge i beredskaberne:
”Brandkadetterne har været et fint, men også et smalt projekt med socialt sigte. Samtidig har nogle kommuner såkaldte ungdomsbrandkorps. I andre kommuner kalder man dem ”ildfluer”. Men begge disse modeller handler om at rekruttere nye brandmænd, som kan afløse de gamle, når de stopper. Ideen er, at vi introducerer et nyt projekt – ”Unge i beredskabet” – som en afløser for både brandkadetter, ungdomsbrandkorps og ildfluer, hvor vi kan samle kræfterne og dele erfaringer i et nyt sekretariat, som støtter op om alle former for unge i beredskaberne”, siger Beredskabsforbundets landschef.

 

Beredskabsforbundet indgår i styregruppen for Brandkadetter i Danmark sammen med Danske Beredskaber, Center for Socialt Ansvar, Beredskabsstyrelsen og Falck.
Læs mere om Brandkadetter i Danmark her.

Foto: Brandkadetter i Danmark
Seneste nyt

15-03-2018

Frivillige var ude med pumper og kødgryder

Smeltevand, en synkende kutter og en brand skabte et par travle døgn for de frivillige ved både Vestsjællands Beredskab og ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

01-03-2018

Udsigt til en afløser for brandkadetterne

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at finde penge til en ny måde at involvere unge i beredskabet, som kan forebygge angreb mod brandmænd og brandbiler, fortæller Beredskabsforbundets landschef efter møde i ministeriet.

15-02-2018

Hjælp os med at hædre ildsjælene

Kender du nogen i redningsberedskabet, som gør en forskel? Fristen for at indstille til Beredskabsforbundets Hæderstegn er 1. marts.

14-02-2018

Æret være H.K.H. Prins Henriks minde

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik døde sent tirsdag aften på Fredensborg Slot. Beredskabsforbundet har sendt kondolencebrev til Hoffet.

09-02-2018

51 nye frivillige på vej i Trekantområdet

TrekantBrands hvervekampagne for at finde flere frivillige i Kolding, Vejle og Billund ser ud til at give et flot resultat.

07-02-2018

”Frivillig: Så fedt at du tror det er løgn”

Torben Mørk, ny vicekredsleder i Beredskabsforbundet Billund-Grindsted, vil gerne dele sine gode oplevelser som frivillig med endnu flere. Det fortæller han om i en artikel i JydskeVestkysten.

 

29-01-2018

Forlig med fokus på befolkningens sikkerhed

Beredskabsforbundets landschef Niels Bonde Jensen glæder sig over gode elementer i forsvarsforliget og hæfter sig ved den nye dagsorden, som forliget er udtryk for.

25-01-2018

Flere opgaver kræver flere frivillige

Trekantområdets Brandvæsen er i gang med en hvervekampagne for at finde flere kvalificerede frivillige i Vejle, Kolding og Billund.

19-01-2018

Sæson for årsmøder og medlemsindflydelse

Vil du være med til at bestemme, hvad Beredskabsforbundet skal lave i dit område, så deltag i årsmødet i din lokale kreds

18-01-2018

Forbedret app advarer om forhøjet vandstand

Ny version af app’en Mobilvarsling kan advare dig om alvorligt forhøjet vandstand og give mere præcise oplysninger om lukkede broer og veje, fortæller Beredskabsstyrelsen.

 Abonnér på nyhederne