Udsigt til en afløser for brandkadetterne

01-03-2018

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at finde penge til en ny måde at involvere unge i beredskabet, som kan forebygge angreb mod brandmænd og brandbiler, fortæller Beredskabsforbundets landschef efter møde i ministeriet.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Det kan blive konklusionen, efter at Beredskabsforbundets landschef Niels Bonde Jensen sammen med Danske Beredskaber og Falck mødtes med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den 23. februar.

Mødet kom i stand på en trist baggrund:
Nytårsaften 2017 blev beredskabet omkring 20 steder i landet angrebet og beskudt med fyrværkeri. Det fik Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet til at skrive et fælles brev til Forsvarsministeren, hvor de tre organisationer beskrev problemet. Samtidig gjorde de ministeren opmærksom på de positive erfaringer med det eksisterende projekt, ”Brandkadetter i Danmark”, som uddanner udsatte unge – blandt andet fra belastede boligområder – i brand og redning og samtidig involverer dem i mere konstruktive fællesskaber.

”Brandkadetter i Danmark” har været finansieret af fonde og løber tør for penge til sommer.

Fra skidt til godt

Brevet, som også blev sendt til socialministeren og justitsministeren samt tre Folketings-udvalg, skabte opmærksomhed – både i pressen og på Christiansborg. For med nytårsangrebene som aktuel baggrund kom der øget fokus på den manglende respekt for brandmændenes arbejde, som også tidligere har resulteret i angreb og stenkast. 

Samtidig blev der lejlighed til at fortælle de gode historier om, hvordan beredskaberne flere steder i landet har løst problemerne ved hjælp af brandkadetter. Nemlig når de via brandkadet-projektet har skabt kontakt og tilknytning til nogle af de unge i de belastede områder, så de kunne optræde som beredskabets ”ambassadører” på stedet.

Og efter besøget hos ministeren har hele historien kurs mod en lykkelig slutning. 

Ifølge Niels Bonde Jensen var Claus Hjort Frederiksen nemlig ikke kun enig i, at beredskabet fortsat skal kunne arbejde uhindret i alle områder. Forsvarsministeren var også meget positiv over Beredskabsforbundet, Danske Beredskaber og Falcks tanker om et nyt projekt, der skal afløse ”Brandkadetter i Danmark”. Et projekt, som ikke kun skal rumme brandkadetter, men alle unge i beredskabet. Det handler om at skaffe finansiering til et sekretariat og til den løbende drift.

Ny, stærkere og bredere model

”Jeg oplevede ministeren som positiv over for ønsket om at få finansieret et sekretariat til et projekt som "Unge i beredskabet", og ministeren sluttede mødet af med at sige, at han var positiv over for ideen, og at der skulle findes en løsning. Ministeriet ville se på løsninger og vi ville blive indkaldt til et møde senere”, fortæller Niels Bonde Jensen.

Han ser for sig en ny, stærkere og bredere model for involvering af unge i beredskaberne:
”Brandkadetterne har været et fint, men også et smalt projekt med socialt sigte. Samtidig har nogle kommuner såkaldte ungdomsbrandkorps. I andre kommuner kalder man dem ”ildfluer”. Men begge disse modeller handler om at rekruttere nye brandmænd, som kan afløse de gamle, når de stopper. Ideen er, at vi introducerer et nyt projekt – ”Unge i beredskabet” – som en afløser for både brandkadetter, ungdomsbrandkorps og ildfluer, hvor vi kan samle kræfterne og dele erfaringer i et nyt sekretariat, som støtter op om alle former for unge i beredskaberne”, siger Beredskabsforbundets landschef.

 

Beredskabsforbundet indgår i styregruppen for Brandkadetter i Danmark sammen med Danske Beredskaber, Center for Socialt Ansvar, Beredskabsstyrelsen og Falck.
Læs mere om Brandkadetter i Danmark her.

Foto: Brandkadetter i Danmark
Seneste nyt

25-09-2019

Hvordan siger man 'ja tak' til spontanfrivillige?

Beredskabsforbundet har deltaget i et fællesnordisk samarbejde, som peger på udfordringer og løsninger i forhold til borgere, der spontant møder op og tilbyder hjælp under en ulykke eller katastrofe.

19-08-2019

Landsstævne: Albertslund efterfølger Gråsten

Efter et vellykket BF-stævne 2018 i Sønderjylland bliver Albertslund Idrætsanlæg rammen om Beredskabsforbundets Landsstævne i september 2020.

 

27-06-2019

Mærkesager blev luftet og nye kontakter skabt

Igen i år fik Beredskabsforbundet et godt udbytte af Folkemødet på Bornholm. Det er vigtigt for forbundet at være til stede ved Folkemødet for at fange nye tendenser og deltage i uformelle møder, mener direktør Carsten Iversen.

11-06-2019

Hvad gør vi når Danmark kortsluttes?

Beredskabsforbundet er i den kommende uge til Folkemøde på Bornholm med tre debatter om beredskab, robusthed, tryghed og det moderne civilforsvar.

28-05-2019

Stort flertal for at kredsledere skal vælges

Alle Landsledelsens forslag til vedtægtsændringer blev vedtaget med stort flertal på Beredskabsforbundets Landsrådsmøde 26. maj i Vingsted.

 

27-05-2019

Hæderstegn til ung veteran og otte andre

På Landsrådsmødet i Vingsted i Sydjylland blev Beredskabsforbundets Hæderstegn i år uddelt til ni modtagere – heriblandt tre frivillige og én ansat i forbundet.

 

21-05-2019

Landsrådsmøde 2019: Fokus på nye vedtægter og Robust Borger

Beredskabsforbundets øverste myndighed, Landsrådet, mødes den 25.-26. maj i Vingsted.

05-05-2019

To år mere til landschefen

Beredskabsforbundets landschef, Niels Bonde Jensen, er genudpeget til endnu en periode på to år. Samtidig er Charlotte Lund udpeget som vicelandschef.

05-04-2019

Nye tørdragter og redningsveste til frivillige

Beredskabsforbundet Ringkøbing-Skjerns 50 frivillige er klar til at rykke ud i tilfælde af uheld og ulykker. TrygFonden har givet 73.000 kroner til køb af nyt materiel til brug ved redningsopgaver omkring vand.

05-03-2019

Frivillig i 17 år: Det fede er kammeratskabet

Kirsten Jeppesen er frivillig i hele tre af Beredskabsforbundets kredse. Og den første i en række af små portrætter af frivillige i redningsberedskabet.

 

 Abonnér på nyhederne