Husk det nu: Sirenerne hyler onsdag

01-05-2018

Det sker hvert år: Første onsdag i maj klokken 12.00 testes sirenevarslings-systemet over hele landet.

Der skal nok være en hel del danskere, som bliver forskrækkede onsdag den 2. maj klokken 12.00, når sirener over hele landet begynder at hyle.

Men egentlig burde vi ikke blive det. For siden 1994 er den årlige afprøvning af sirenevarslings-systemet sket netop på den første onsdag i maj klokken 12.

"Når vi tester sirenerne med lyd på, er det dels, fordi vi vil være helt sikre på, at de virker som de skal. Dels for at sikre os, at borgerne kender lyden og ved, hvad de skal gøre, hvis de hører sirenerne", siger fungerende kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Når sirenerne lyder "for alvor", er deres betydning en lidt anden end sidste år. Fra den 30. august 2017 har sirenevarslingen nemlig betydet: Gå ind og søg information hos DR eller TV 2. 

"Det er en forsimpling af sirenernes tidligere budskab. Det nye budskab er enklere og lettere at huske – og et simpelt budskab er altid en fordel i en krisesituation, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Det er Beredskabsstyrelsen, der driver og vedligeholder sirenevarslingssystemet. Det er dog politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne. 

Der kan udsendes sirenevarsling med alle sirener på én gang, eller der kan varsles i enkelte regionale eller lokale områder. 

Politiet kan også starte sirenerne enkeltvis og dermed varsle i afgrænsede områder. 

Når ud til 80 procent

Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 procent af befolkningen. Rækkevidden er 1-1,5 km. 

I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.

Klik her og se Beredskabsstyrelsens information om "Store Hyledag" onsdag. Du kan også høre, hvordan sirene-afprøvningen lyder.
Seneste nyt

10-01-2019

Khader: Frivillige er indbegrebet af danskhed

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg uddelte tak og ros til beredskabet og ikke mindst til den frivillige del i sin tale ved Beredskabsforbundets nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke.

19-12-2018

Julegave: Ny aftale med Forsvarsministeriet

Ny aftale mellem Beredskabsforbundet og Forsvarsministeriet placerer forbundet og de frivillige i en hovedrolle i den moderne udgave af civilforsvaret.

30-11-2018

Husk røgalarmen – og få en tryg jul

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

 

01-11-2018

Forbundet i fortsat dialog med Beredskab Fyn

Kommentar fra Beredskabsforbundets ledelse efter presseomtale af uenighed og opsigelse af kontrakter på Fyn.

05-10-2018

Mette F. overrakte redningsberedskabspris

Årets Danske Redningsberedskabspris går til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab for en dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke.

25-09-2018

Frivillige søges i Odder og Skanderborg

Østjyllands Brandvæsen i hvervekampagne for at finde frivillige, der kan gøre brandmændene endnu bedre.

09-09-2018

Næste landsstævne bliver i Hovedstaden

BF-stævne 2018 er forbi, og nu begynder forberedelserne til landsstævnet i 2020.

13-08-2018

Prinsesse Marie besøger landsstævnet

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kaster glans over Beredskabsforbundets landsstævne i Gråsten lørdag den 8. september.

10-08-2018

Sydvestjysk Brandvæsen vil have flere frivillige

Mere voldsomt vejr og en usikker verden får Sydvestjysk Brandvæsen til at søge nye frivillige, der har lyst til at gøre en forskel, i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.

22-07-2018

Millioner til ”Unge i Beredskabet”

Forsvarsministeriet giver seks millioner kroner til et nyt projekt, som skal samle alle former for inddragelse af unge i beredskabet.

 Abonnér på nyhederne