Husk det nu: Sirenerne hyler onsdag

01-05-2018

Det sker hvert år: Første onsdag i maj klokken 12.00 testes sirenevarslings-systemet over hele landet.

Der skal nok være en hel del danskere, som bliver forskrækkede onsdag den 2. maj klokken 12.00, når sirener over hele landet begynder at hyle.

Men egentlig burde vi ikke blive det. For siden 1994 er den årlige afprøvning af sirenevarslings-systemet sket netop på den første onsdag i maj klokken 12.

"Når vi tester sirenerne med lyd på, er det dels, fordi vi vil være helt sikre på, at de virker som de skal. Dels for at sikre os, at borgerne kender lyden og ved, hvad de skal gøre, hvis de hører sirenerne", siger fungerende kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Når sirenerne lyder "for alvor", er deres betydning en lidt anden end sidste år. Fra den 30. august 2017 har sirenevarslingen nemlig betydet: Gå ind og søg information hos DR eller TV 2. 

"Det er en forsimpling af sirenernes tidligere budskab. Det nye budskab er enklere og lettere at huske – og et simpelt budskab er altid en fordel i en krisesituation, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Det er Beredskabsstyrelsen, der driver og vedligeholder sirenevarslingssystemet. Det er dog politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne. 

Der kan udsendes sirenevarsling med alle sirener på én gang, eller der kan varsles i enkelte regionale eller lokale områder. 

Politiet kan også starte sirenerne enkeltvis og dermed varsle i afgrænsede områder. 

Når ud til 80 procent

Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 procent af befolkningen. Rækkevidden er 1-1,5 km. 

I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.

Klik her og se Beredskabsstyrelsens information om "Store Hyledag" onsdag. Du kan også høre, hvordan sirene-afprøvningen lyder.
Seneste nyt

22-05-2018

Storm, vand og terror: Behov for flere frivillige

Beredskabsstyrelsen i Hedehusene vil gerne finde 100 nye frivillige. Baggrunden er øget pres på beredskabet og et stigende antal opgaver.

01-05-2018

Husk det nu: Sirenerne hyler onsdag

Det sker hvert år: Første onsdag i maj klokken 12.00 testes sirenevarslings-systemet over hele landet.

 

19-04-2018

Gode grunde til at gæste Gråsten i september

BF-stævne 2018 kan byde på tyske modstandere, fine faciliteter og et kongeligt sommerhus i nærheden. Så der er mange gode grunde til at tilmelde sig landsstævnet i Gråsten i september, mener Henrik Sohl, formand for stævnearbejdsgruppen.

06-04-2018

Fornem hæder til Robust Borger-undervisere

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen overrakte fredag Årets Frivilligpris inden for redningsberedskabet til gruppen af Robust Borger-undervisere under Beredskabsforbundet.

15-03-2018

Frivillige var ude med pumper og kødgryder

Smeltevand, en synkende kutter og en brand skabte et par travle døgn for de frivillige ved både Vestsjællands Beredskab og ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

01-03-2018

Udsigt til en afløser for brandkadetterne

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at finde penge til en ny måde at involvere unge i beredskabet, som kan forebygge angreb mod brandmænd og brandbiler, fortæller Beredskabsforbundets landschef efter møde i ministeriet.

15-02-2018

Hjælp os med at hædre ildsjælene

Kender du nogen i redningsberedskabet, som gør en forskel? Fristen for at indstille til Beredskabsforbundets Hæderstegn er 1. marts.

14-02-2018

Æret være H.K.H. Prins Henriks minde

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik døde sent tirsdag aften på Fredensborg Slot. Beredskabsforbundet har sendt kondolencebrev til Hoffet.

09-02-2018

51 nye frivillige på vej i Trekantområdet

TrekantBrands hvervekampagne for at finde flere frivillige i Kolding, Vejle og Billund ser ud til at give et flot resultat.

07-02-2018

”Frivillig: Så fedt at du tror det er løgn”

Torben Mørk, ny vicekredsleder i Beredskabsforbundet Billund-Grindsted, vil gerne dele sine gode oplevelser som frivillig med endnu flere. Det fortæller han om i en artikel i JydskeVestkysten.

 

 Abonnér på nyhederne