Frivillige var ude med pumper og kødgryder

15-03-2018

Smeltevand, en synkende kutter og en brand skabte et par travle døgn for de frivillige ved både Vestsjællands Beredskab og ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Vestsjællands Beredskabs frivillige enhed er dem, man kalder til, når man skal supplere beredskabet og have lidt ekstra hænder ved brand, oversvømmelse, forplejning, redning og meget andet.

Og ekstra hænder blev der brug for onsdag 13. marts 2018. En større mængde vand skulle fjernes fra en mark ved Holbæk. Ikke kun fordi det lå på marken, for det var gårdejeren nu ikke så bekymret for, men fordi vandet var på vej ind i hans lade og hus. Først sendte man kommunens Vej og park-afdeling ud for at se på situationen, men herefter blev Vestsjællands Beredskabs indsatsleder sendt til stedet. Man besluttede derfor, at man ville pumpe vandet væk.

Indsatslederen tilkaldte derfor det de frivillige fra Vestsjællands Beredskab i Holbæk/Vig. Og med pumper, køretøjer, slanger og det gode humør kørte de ud på adressen, hvor de fik dannet sig et overblik over situationen. Og så gik man i gang med at lægge slanger ud, få pumperne ned i vandet og pumpe vandet væk.

Friske folk kaldt ind

Gennem hele aftenen arbejdede man på stedet. Men da man godt kunne se, det her kom til at tage lang tid, ja så måtte man indkalde nye friske folk fra Kalundborg, som kunne være der natten igennem for at holde øje med vandet, men også for at sørge for, at pumperne kørte.

Da natten var forbi, valgte man endnu en gang at sætte et hold ind, sådan man også torsdag morgen kunne sørge for, at pumperne kørte. Og selv om man kunne se at vandet steg lidt, arbejdede man videre på stedet.

Senere på dagen, fik man rekvireret Beredskabsstyrelsen fra Sjælland, som har nogle store pumper og kom de frivillige til hjælp. Nogle større pumper og slanger blev lagt ud, og så gik beredskabsstyrelsen i gang med at pumpe vand.

Kutter var ved at synke

Midt i det hele måtte de frivillige slippe deres opgave og køre til Holbæk havn, hvor en kutter var ved at synke. Her havde man også brug for pumper. De frivillige gik i gang med at tømme kutteren, og det lykkedes. Da de var færdige på stedet, kunne man pakke sammen.

Mad og kaffe skal der også til

Mad skal der til, og man må da også sige, at forplejningen fra Vestsjællands Beredskab fik sin sag for. For ikke nok med, at de skulle lave mad til pumpeholdene. Kort før midnat onsdag aften modtog Vestsjællands Beredskab en melding om brand i en villa i Kirke Sonnerup. Og da de havde kæmpet med flammerne, besluttede indsatslederen, at man ville gøre brug af forplejningsgruppen, så to frivillige fik lavet noget kaffe og transporteret ud til brandstedet.

Gennem hele torsdagen har de sørget for, at de mange frivillige, beredskabsstyrelsen og brandfolk fik både mad og drikke. 

Meget sne blev til meget vand

Ikke kun frivillige fra Vestsjællands Beredskab har været ude og kæmpe med vand. Også frivillige fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning har gennem hele onsdagen pumpet vand. Det skyldtes, at en brønd ikke kunne klare mere smeltevand fra den store mængde sne, der har ligget på Sydsjælland.

Vandet havde oversvømmet et større sommerhusområde ved Bønsvig Strand. For at få vandet væk satte man pumper ned i brønden, så man kunne aflede vandet ned til stranden. Og de frivillige har en lang nat foran sig, for de skal have vagt på stedet hele natten.

 

Se flere billeder på Beredskabsforbundets Facebook-side.

 

Tekst og foto: Bjørn Nielsen
Seneste nyt

10-01-2019

Khader: Frivillige er indbegrebet af danskhed

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg uddelte tak og ros til beredskabet og ikke mindst til den frivillige del i sin tale ved Beredskabsforbundets nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke.

19-12-2018

Julegave: Ny aftale med Forsvarsministeriet

Ny aftale mellem Beredskabsforbundet og Forsvarsministeriet placerer forbundet og de frivillige i en hovedrolle i den moderne udgave af civilforsvaret.

30-11-2018

Husk røgalarmen – og få en tryg jul

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

 

01-11-2018

Forbundet i fortsat dialog med Beredskab Fyn

Kommentar fra Beredskabsforbundets ledelse efter presseomtale af uenighed og opsigelse af kontrakter på Fyn.

05-10-2018

Mette F. overrakte redningsberedskabspris

Årets Danske Redningsberedskabspris går til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab for en dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke.

25-09-2018

Frivillige søges i Odder og Skanderborg

Østjyllands Brandvæsen i hvervekampagne for at finde frivillige, der kan gøre brandmændene endnu bedre.

09-09-2018

Næste landsstævne bliver i Hovedstaden

BF-stævne 2018 er forbi, og nu begynder forberedelserne til landsstævnet i 2020.

13-08-2018

Prinsesse Marie besøger landsstævnet

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kaster glans over Beredskabsforbundets landsstævne i Gråsten lørdag den 8. september.

10-08-2018

Sydvestjysk Brandvæsen vil have flere frivillige

Mere voldsomt vejr og en usikker verden får Sydvestjysk Brandvæsen til at søge nye frivillige, der har lyst til at gøre en forskel, i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.

22-07-2018

Millioner til ”Unge i Beredskabet”

Forsvarsministeriet giver seks millioner kroner til et nyt projekt, som skal samle alle former for inddragelse af unge i beredskabet.

 Abonnér på nyhederne