Frivillige var ude med pumper og kødgryder

15-03-2018

Smeltevand, en synkende kutter og en brand skabte et par travle døgn for de frivillige ved både Vestsjællands Beredskab og ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Vestsjællands Beredskabs frivillige enhed er dem, man kalder til, når man skal supplere beredskabet og have lidt ekstra hænder ved brand, oversvømmelse, forplejning, redning og meget andet.

Og ekstra hænder blev der brug for onsdag 13. marts 2018. En større mængde vand skulle fjernes fra en mark ved Holbæk. Ikke kun fordi det lå på marken, for det var gårdejeren nu ikke så bekymret for, men fordi vandet var på vej ind i hans lade og hus. Først sendte man kommunens Vej og park-afdeling ud for at se på situationen, men herefter blev Vestsjællands Beredskabs indsatsleder sendt til stedet. Man besluttede derfor, at man ville pumpe vandet væk.

Indsatslederen tilkaldte derfor det de frivillige fra Vestsjællands Beredskab i Holbæk/Vig. Og med pumper, køretøjer, slanger og det gode humør kørte de ud på adressen, hvor de fik dannet sig et overblik over situationen. Og så gik man i gang med at lægge slanger ud, få pumperne ned i vandet og pumpe vandet væk.

Friske folk kaldt ind

Gennem hele aftenen arbejdede man på stedet. Men da man godt kunne se, det her kom til at tage lang tid, ja så måtte man indkalde nye friske folk fra Kalundborg, som kunne være der natten igennem for at holde øje med vandet, men også for at sørge for, at pumperne kørte.

Da natten var forbi, valgte man endnu en gang at sætte et hold ind, sådan man også torsdag morgen kunne sørge for, at pumperne kørte. Og selv om man kunne se at vandet steg lidt, arbejdede man videre på stedet.

Senere på dagen, fik man rekvireret Beredskabsstyrelsen fra Sjælland, som har nogle store pumper og kom de frivillige til hjælp. Nogle større pumper og slanger blev lagt ud, og så gik beredskabsstyrelsen i gang med at pumpe vand.

Kutter var ved at synke

Midt i det hele måtte de frivillige slippe deres opgave og køre til Holbæk havn, hvor en kutter var ved at synke. Her havde man også brug for pumper. De frivillige gik i gang med at tømme kutteren, og det lykkedes. Da de var færdige på stedet, kunne man pakke sammen.

Mad og kaffe skal der også til

Mad skal der til, og man må da også sige, at forplejningen fra Vestsjællands Beredskab fik sin sag for. For ikke nok med, at de skulle lave mad til pumpeholdene. Kort før midnat onsdag aften modtog Vestsjællands Beredskab en melding om brand i en villa i Kirke Sonnerup. Og da de havde kæmpet med flammerne, besluttede indsatslederen, at man ville gøre brug af forplejningsgruppen, så to frivillige fik lavet noget kaffe og transporteret ud til brandstedet.

Gennem hele torsdagen har de sørget for, at de mange frivillige, beredskabsstyrelsen og brandfolk fik både mad og drikke. 

Meget sne blev til meget vand

Ikke kun frivillige fra Vestsjællands Beredskab har været ude og kæmpe med vand. Også frivillige fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning har gennem hele onsdagen pumpet vand. Det skyldtes, at en brønd ikke kunne klare mere smeltevand fra den store mængde sne, der har ligget på Sydsjælland.

Vandet havde oversvømmet et større sommerhusområde ved Bønsvig Strand. For at få vandet væk satte man pumper ned i brønden, så man kunne aflede vandet ned til stranden. Og de frivillige har en lang nat foran sig, for de skal have vagt på stedet hele natten.

 

Se flere billeder på Beredskabsforbundets Facebook-side.

 

Tekst og foto: Bjørn Nielsen
Seneste nyt

22-07-2018

Millioner til ”Unge i Beredskabet”

Forsvarsministeriet giver seks millioner kroner til et nyt projekt, som skal samle alle former for inddragelse af unge i beredskabet.

27-06-2018

Gunnar Haurum er død

Han er blevet kaldt hovedmanden bag dansk brandvæsen, som det ser ud i dag. Blandt hans mange æresbevisninger var Beredskabsforbundets Hæderstegn. Tirsdag døde Gunnar Haurum, 89 år gammel.

 

11-06-2018

Landsrådet sagde ja, ja, ja og ja

På Beredskabsforbundets landsrådsmøde 2018 var der tavs opbakning til både præsidentens beretning og direktørens fremlæggelse af regnskabet. Og to ændringsforslag til vedtægterne blev vedtaget.

 

09-06-2018

Jesper fik et hæderstegn og en overraskelse

Jesper Atkinson Pedersen var stolt, da han var en af de 12, som lørdag på Beredskabsforbundets landsrådsmøde fik overrakt forbundets hæderstegn. Men han blev næsten endnu mere glad og rørt over, at hans brandkadetter fra Lolland kom og så ham få...

07-06-2018

Debat på Folkemødet: Er vi forberedt på terror?

Er den enkelte borger klædt godt nok på til at handle rigtigt under et terrorangreb? Er staten og kommunerne? Det er temaet for den debat, som Beredskabsforbundet arrangerer på Folkemødet på Bornholm sammen med Danske Beredskaber og Falck.

06-06-2018

12 får hæderstegn til landsrådsmødet lørdag

169 personer er tilmeldt Beredskabsforbundets landsrådsmøde i weekenden i Kolding. Landsrådet er forbundets øverste myndighed.

27-05-2018

Beredskabsforbundet Uddannelsescenter lukker

BFUC, som er en selvstændig virksomhed under Beredskabsforbundet, har i en årrække givet underskud. Derfor har bestyrelse og direktion valgt at nedlukke BFUC’s aktiviteter og lave en kontrolleret afvikling af virksomheden.

22-05-2018

Storm, vand og terror: Behov for flere frivillige

Beredskabsstyrelsen i Hedehusene vil gerne finde 100 nye frivillige. Baggrunden er øget pres på beredskabet og et stigende antal opgaver.

01-05-2018

Husk det nu: Sirenerne hyler onsdag

Det sker hvert år: Første onsdag i maj klokken 12.00 testes sirenevarslings-systemet over hele landet.

 

19-04-2018

Gode grunde til at gæste Gråsten i september

BF-stævne 2018 kan byde på tyske modstandere, fine faciliteter og et kongeligt sommerhus i nærheden. Så der er mange gode grunde til at tilmelde sig landsstævnet i Gråsten i september, mener Henrik Sohl, formand for stævnearbejdsgruppen.

 Abonnér på nyhederne