Debat på Folkemødet: Er vi forberedt på terror?

07-06-2018

Er den enkelte borger klædt godt nok på til at handle rigtigt under et terrorangreb? Er staten og kommunerne? Det er temaet for den debat, som Beredskabsforbundet arrangerer på Folkemødet på Bornholm sammen med Danske Beredskaber og Falck.

Kan din familie klare sig, hvis den i flere dage hverken har strøm, vand eller telefonforbindelse? Måske fordi et cyberangreb har sat forsyning og infrastruktur ud af drift?
Hvad gør du egentlig, hvis en mand pludselig skyder mod fredelige lørdagshandlende i gågaden?
Hvordan vil din datter reagere, hvis det sker, mens hun er på shoppetur med veninderne?

Kort sagt: Er vi – de enkelte borgere – overhovedet klædt godt nok på til at handle rigtigt, hvis terroren igen rammer Danmark på den ene eller den anden måde?

Det bliver temaet for den debat, som Beredskabsforbundet arrangerer til Folkemødet 2018 på Bornholm i samarbejde med Danske Beredskaber og Falck.
Under overskriften ”Beredskabsdebat: Tager vi terror alvorligt nok?” er der lagt op til en debat, som ud over de tre arrangører også har repræsentanter for Politiet og Kommunernes Landsforening i panelet.

Hvad med fru Petersen?

Terror kan ramme overalt. Derfor skal alle kommuner have en beredskabsplan, som sikrer, at samfundet ikke lammes og går i stå ved et terror- eller cyberangreb.
Men er kommunerne og staten helt klar?

Og hvad med hr. Jensen og fru Petersen? Måske kan samfundet gøre mere for at forberede dem til den krise, der opstår, hvis fjendtlige stater eller hackere lukker for systemerne. Kan de blive klædt bedre på, så de ved, hvordan de skal reagere, og hvordan de bedst støtter myndighederne, hvis de bliver vidner til et terrorangreb med mange døde og sårede i et butikscenter?

Det kan debatten forhåbentlig give nogle bud på. Samtidig med, at panelet skal diskutere, hvordan vi i Danmark sætter den borgernære krisestyring og krisekommunikation i system, så vi opretholder de helt afgørende leverancer til borgerne af for eksempel vand, elektricitet og transport.

Robust Borger som en del af løsningen

Beredskabsforbundets landschef, Niels Bonde Jensen, deltager i paneldebatten på Bornholm.
Og det er en vigtig debat, mener han:

”Vi har fået en helt ny verdensorden – eller uorden – som kræver, at vi gør op med det kendte og tænker det utænkelige. I Beredskabsforbundet skal vi tale højt om de trusler fra for eksempel cyberangreb, terror og voldsomt vejr, som alt for mange ignorerer. Mange års fred, teknologisk udvikling og stigende levestandard i velfærdssamfundet har betydet, at danske borgere har en lav risikobevidsthed og en mindre evne til selv at reagere end i den kolde krigs tid,” siger Niels Bonde Jensen. 

Landschefen møder dog også op til debatten med et bud på en del af løsningen, nemlig Beredskabsforbundets eget Robust Borger-projekt, som uddanner borgere i at tage vare på sig selv, på andre og på deres bolig ved ulykker og katastrofer.

”Med Robust Borger sikrer vi en større risikobevidsthed blandt borgerne – og vi giver dem viden om, hvordan man kan hjælpe sig selv og sine nærmeste omgivelser. Vi håber også, at vi i samarbejde med udvalgte kommuner og lokale beredskabsenheder kan indføre Robust Borger-konceptet som en del af deres forebyggelsesindsats. Og vi vil prøve at række ud mod andre organisationer, som kan få nytte af Robust Borger, for eksempel undervisningsinstitutioner og andre institutioner med frivillige,” siger Niels Bonde Jensen. 

Arrangementet ved Folkemødet finder sted lørdag den 16. juni klokken 10.30-11.45 på Hjemmeværnets båd, Hjortø, som ligger på indermolen i Allinge.

Se programmet for Folkemødet her.  
Seneste nyt

10-01-2019

Khader: Frivillige er indbegrebet af danskhed

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg uddelte tak og ros til beredskabet og ikke mindst til den frivillige del i sin tale ved Beredskabsforbundets nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke.

19-12-2018

Julegave: Ny aftale med Forsvarsministeriet

Ny aftale mellem Beredskabsforbundet og Forsvarsministeriet placerer forbundet og de frivillige i en hovedrolle i den moderne udgave af civilforsvaret.

30-11-2018

Husk røgalarmen – og få en tryg jul

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

 

01-11-2018

Forbundet i fortsat dialog med Beredskab Fyn

Kommentar fra Beredskabsforbundets ledelse efter presseomtale af uenighed og opsigelse af kontrakter på Fyn.

05-10-2018

Mette F. overrakte redningsberedskabspris

Årets Danske Redningsberedskabspris går til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab for en dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke.

25-09-2018

Frivillige søges i Odder og Skanderborg

Østjyllands Brandvæsen i hvervekampagne for at finde frivillige, der kan gøre brandmændene endnu bedre.

09-09-2018

Næste landsstævne bliver i Hovedstaden

BF-stævne 2018 er forbi, og nu begynder forberedelserne til landsstævnet i 2020.

13-08-2018

Prinsesse Marie besøger landsstævnet

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kaster glans over Beredskabsforbundets landsstævne i Gråsten lørdag den 8. september.

10-08-2018

Sydvestjysk Brandvæsen vil have flere frivillige

Mere voldsomt vejr og en usikker verden får Sydvestjysk Brandvæsen til at søge nye frivillige, der har lyst til at gøre en forskel, i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.

22-07-2018

Millioner til ”Unge i Beredskabet”

Forsvarsministeriet giver seks millioner kroner til et nyt projekt, som skal samle alle former for inddragelse af unge i beredskabet.

 Abonnér på nyhederne