Antallet af faldulykker blandt ældre kan nedbringes

25-03-2010

Faldulykker blandt ældre koster hvert år samfundet to milliarder kroner. Projekt fra Beredskabsforbundet kan medvirke til at knække den negative kurve.

Grundlæggende er det ikke en nyhed, at ældre er særligt udsatte for ulykker i hjemmet. Derimod er det ganske aktuelt, at der på landsplan gennemføres en målrettet indsats for at forebygge skaderne. Det sker med projektet Bedre Ældresikkerhed, som har Beredskabsforbundet som initiativtager. Projektet tager hånd om de risici, der kan forekomme i de ældres hjem. Nøgleordet er forebyggelse – frem for helbredelse.

Beredskabsforbundet ønsker at gå i spidsen
– Bedre Ældresikkerhed henvender sig til medborgere over 60 år. Projektet målretter sikkerhedsindsatsen til de områder, hvor den ældre befolkning er særligt udsat: I hjemmet. Ældresikkerhedskonceptet dækker over et 3-timers foredrag om forebyggelse af ulykker i hjemmet samt en tillægsmulighed for et fysisk sikkerhedstjek af hjemmet, herunder forebyggelse af fald- og brandulykker, fortæller Beredskabsforbundets præsident Bjarne Laustsen (S).

Målrettet ældresikkerhedsindsats
– Udvalgte af Beredskabsforbundets frivillige er specielt uddannede til at afholde foredrag om ældresikkerhed. Desuden bliver sikkerhedstjekket i de ældres hjem foretaget i samarbejde med Falck. Målet er at skabe en bedre livskvalitet for de ældre ved at forebygge. Hvert år bliver omkring 13.000 personer indlagt på hospitalerne som følge af fald. Mange af dem får aldrig den samme bevægelsesfrihed, som de havde før, og det skader deres livskvalitet markant. Det skal vi have ændret, og derfor opfordrer jeg ældreforeninger og kommuner til at rette henvendelse til Beredskabsforbundet, fortæller Bjarne Laustsen.

Opgørelser fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at faldulykker blandt personer over 60 år alene i 2008 medførte 42.000 henvendelser til skadestuer, 13.000 heraf med efterfølgende hospitalsindlæggelse. De hyppigste skader er hoftebrud, håndledsbrud, sår i hovedet og kvæstelser forskellige steder på kroppen. De alvorligste heraf er brud på hofte eller lårben, hvilket forekommer ca. 6.000 gange årligt. Yderligere resulterer faldulykker i ca. 1.350 dødsfald om året blandt den ældre befolkning.

Også brandulykker rammer den ældre befolkning hårdest. Det kan skyldes nedsat reaktionsevne hos de ældre, som både kan have betydning for, hvordan man reagerer på en opstået brand og sandsynligheden for at starte brand, fx ved at glemme tændte cigaretter eller elektriske apparater. For både kvinder og mænd gælder det, at ældre over 67 år er stærkt overrepræsenterede i dødsbrandsstatistikken. Risikoen for både kvinder og mænd i denne alderskategori er 2-5 gange større end den normale risiko. I 2008 var 38 af de 90, der omkom i brande, over 67 år.
Seneste nyt

05-03-2019

Frivillig i 17 år: Det fede er kammeratskabet

Kirsten Jeppesen er frivillig i hele tre af Beredskabsforbundets kredse. Og den første i en række af små portrætter af frivillige i redningsberedskabet.

 

10-01-2019

Khader: Frivillige er indbegrebet af danskhed

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg uddelte tak og ros til beredskabet og ikke mindst til den frivillige del i sin tale ved Beredskabsforbundets nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke.

19-12-2018

Julegave: Ny aftale med Forsvarsministeriet

Ny aftale mellem Beredskabsforbundet og Forsvarsministeriet placerer forbundet og de frivillige i en hovedrolle i den moderne udgave af civilforsvaret.

30-11-2018

Husk røgalarmen – og få en tryg jul

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

 

01-11-2018

Forbundet i fortsat dialog med Beredskab Fyn

Kommentar fra Beredskabsforbundets ledelse efter presseomtale af uenighed og opsigelse af kontrakter på Fyn.

05-10-2018

Mette F. overrakte redningsberedskabspris

Årets Danske Redningsberedskabspris går til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab for en dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke.

25-09-2018

Frivillige søges i Odder og Skanderborg

Østjyllands Brandvæsen i hvervekampagne for at finde frivillige, der kan gøre brandmændene endnu bedre.

09-09-2018

Næste landsstævne bliver i Hovedstaden

BF-stævne 2018 er forbi, og nu begynder forberedelserne til landsstævnet i 2020.

13-08-2018

Prinsesse Marie besøger landsstævnet

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kaster glans over Beredskabsforbundets landsstævne i Gråsten lørdag den 8. september.

10-08-2018

Sydvestjysk Brandvæsen vil have flere frivillige

Mere voldsomt vejr og en usikker verden får Sydvestjysk Brandvæsen til at søge nye frivillige, der har lyst til at gøre en forskel, i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.

 Abonnér på nyhederne