Gode råd ved strømafbrydelse

Det er aldrig til at vide, hvor længe en strømafbrydelse kan vare. Derfor er det en god ide at være forberedt, hvis det sker.
 
Fra Energinet.dk og Fødevarestyrelsens hjemmeside har vi samlet følgende gode råd:
 
Det er en god idé altid at have følgende i husholdningen
- Stearinlys og tændstikker/lightere
- Solcelle- eller batteridrevet radio og batterier til denne, da Danmarks Radios P4 bliver brugt til at videregive information om større strømafbrydelser og andre beredskabshændelser.
- En telefon, som ikke er trådløs. Trådløse telefoner er afhængige af strømforsyning for at virke. Mobiltelefonnettet er i øvrigt mere følsomt over for strømafbrydelser, end fasttelefonnettet er.
- Brænde, hvis du har brændeovn
- Madvarer, som ikke kræver opvarmning (hvis du har elkomfur).

Under strømafbrydelsen
Undlad at åbne køleskabet og fryseren unødigt, så holder maden sig kold længere.

Tap vand i diverse beholdere, da en strømafbrydelse kan påvirke vandforsyningen.
 
Hvis du har en tyverialarm, som er afhængig af strøm, kan det være nødvendigt at meddele vagtselskabet, at en eventuel alarm skyldes en strømafbrydelse.
 
Undlad at bruge mobiltelefon og fastnettelefon mere end højst nødvendigt for ikke at forhindre livsvigtige samtaler. Når du skal spare på mobilen, skyldes det, at telefonnettene kan blive overbelastet i krisesituationer.
 
Efter strømafbrydelsen
Når strømmen er tilbage, er det en god idé at tjekke, at der ikke er elektriske apparater, der burde være slukket, som er tændt. Det gælder for eksempel kogeplader og strygejern.
 
Hvis strømafbrydelsen har givet skader på dine ejendele for eksempel på tv eller computer, kan du henvende dig til dit forsikringsselskab.
 
Madvarer i køleskab og fryser
Det kan ikke udelukkes, at nogle madvarer i køleskabet kan have taget skade efter seks til syv timer uden strøm på køleskabet.

Som tommelfingerregel kan man sige, at fersk kød, fisk, pålæg, mælk, middagsrester og andre letfordærvelige fødevarer kan være ødelagt af bakterier, hvis de har været opbevaret væsentligt over 5 grader i timevis.
 
Hvis man synes maden lugter dårligt, bør man smide den ud.

En lukket fryser klarer typisk en strømafbrydelse i mindst 24 timer, uden at maden begynder at tø. Det afhænger dog af, hvor godt fryseren er isoleret, og hvor fyldt den er. I en fyldt fryser holder maden sig kold længere end i en næsten tom.
 
Mad, som er tøet, bør ikke fryses ned igen, med mindre man tilbereder den først.