Beredskabsforbundet sætter dagsordenen

30-04-2016

Hvad mener samarbejdspartnerne, at Beredskabsforbundet kan bidrage med i fremtidens beredskab?

Det var det tema, landschef Carsten Iversen satte på dagsordenen og til diskussion, da Beredskabsforbundet den 28. maj havde inviteret danske beredskaber og andre interessenter i beredskabet til workshop på Christiansborg.

Carsten Iversen er bekymret for, om vi er tilstrækkeligt forberedte på de ukendte mega risici, som en kompleks verden indeholder.

– Tilbage i tiden destruerede vi alle planer, som omhandlede katastrofer som atomangreb og krig på dansk jord, og i dag har vi ingenting tilbage. De planer, vi har, handler om hverdags hændelser plus lidt mere. Men hvem laver analyser for det utænkelige, det som er så ufatteligt, at vi ikke kan forestille os konsekvenserne. Svaret er nedslående: ingen!
Vi taler ikke om det utænkelige. Hvem havde tænkt den tanke, at vi skulle være forberedt på, at terrorister ville flyve fyldte passagerfly ind i World Trade Center med store konsekvenser. I dag er det blevet tænkeligt.

To inspirerende gæstetalere indtog talerstolen med deres syn på parathed og frivillighed i den tid, vi kigger frem imod.
Fremtidsforsker Axel Olesen fra Institut for Fremtidsforskning kredsede om netop det at være forberedt på det utænkelige og tage ansvar for de risici, der kan vente på os ude i fremtiden.
Vi skal passe på blinde vinkler, se langt ud i fremtiden og både tale om og tænke det, vi i virkeligheden ikke kan lide at tale om, var budskabet fra Axel Olesen.
Og det sjove er jo, at vi ikke tænker det utænkelige, men vi gør det. Hvem havde forestillet sig Hjemmeværnet bevogte den dansk-tyske grænse?

 

 

Andet oplæg stod uddannelseschef Jan Alsander fra Civilförsvarsförbundet, som er beredskabets søsterforening i Sverige og bl.a. står for uddannelse og organisering af Frivillige Ressource Grupper, for. FRG en gruppe af frivillige – både organisationer og enkeltfrivillige – der bistår den kommunale brand- og redningstjeneste. I dag er der 6.000 uddannede, som alle har modtaget en basisuddannelse på 36 timer. Ledere og ansvarlige får yderligere 24 timers uddannelse. Jan Alsander fremhævede blandt andet, at der indtil tidpunktet for ankomsten af de mange flygtninge til Sverige i efteråret 2015 kun var 160 ud af Sveriges 298 kommuner, der havde oprettet FRG-grupper. Nu står de resterende 138 kommuner i kø for at være med.

Den sidste del at workshoppen handlede om dialog og idéprocess med udgangspunkt i et gruppearbejde, hvor deltagerne konkluderede, at en ny og væsentlig opgave for Beredskabsforbundet kunne være, at organisere spontane frivillige, som møder frem på et skadested for at hjælpe. For at det kan lykkedes, skal Beredskabsforbundet inddrage andre organisationer, som traditionelt ikke tænker beredskab, men som har medlemmer, der kunne indgå i hændelser i fremtiden.

Landschef Carsten Iversen er glad for den kreativitet, som deltagerne i workshoppen udviste. 
 Vi er taknemmelige for, at vi har fået noget med os, som er vigtig for vores fremtidige involvering i samfundet, men ikke mindst for den robusthed, som borgere og beredskab er så afhængige af, når noget alvorligt rammer os. Jeg glæder mig til at vi skal i gang.

 

 
Seneste nyt

14-07-2017

Utænkelige udfordringer?

Beredskabsforbundet ser frem til spændende diskussioner på Danske Beredskabers årsmøde den 22.-23. august

 

06-07-2017

Østbørn i det danske sommerland

For 25. gang er Projekt Østbørn værter for en række sommerlejre for børn fra østeuropæiske børnehjem

04-07-2017

Ekstra indsats gav 20 mulige deltidsbrandfolk

Beredskabsinfo beretter, at Nordsjællands Brandvæsen har haft succés med at gå i lokalpressen for at efterlyse nye medarbejdere til at styrke deltidsbemandingen

30-06-2017

Femø invaderet af brandkadetter og regn

Der er fuld gang i Brandkadetterne i Danmarks årlige sommerstævne

27-06-2017

Udvalgsspørgsmål til minister: Flere midler til beredskabet?

Hvilke ønsker blev der fremført ved forhandlingerne om kommunernes økonomi i 2018?

 

21-06-2017

Sikker Sankt Hans

Sankt Hans aften er en traditionsrig aften. Men ild i naturen kan hurtigt udvikle sig og ødelægge hyggen. Beredskabsforbundet har en række sikkerhedsråd som øger chancen for en sikker og hyggelig aften

15-06-2017

Er beredskabet robust nok til at håndtere fremtiden?

Beredskabsforbundet er med til at arrangere debatmøde ved Folkemødet på Bornholm

Kategori: Nyhed, Arrangement
11-06-2017

Beredskabsforbundet: Er Danmark klar til risikoen for ny kold krig?

Hvordan kan Danmark forberede sig på, hvad der var utænkeligt for bare få år siden? Det spørgsmål rejser Beredskabsforbundet fra sit landsrådsmøde i Kolding

11-06-2017

Hæderstegn til ildsjæle i Beredskabsforbundet

11 ildsjæle fra hele landet har i denne weekend fået tildelt hæderstegn på Beredskabsforbundets landsrådsmøde i Kolding

Kategori: Nyhed
14-05-2017

Ny vicelandschef i Beredskabsforbundet

Beredskabsforbundets nye vicelandschef hedder Niels Christensen

 Abonnér på nyhederne