Beredskabsforbundet sætter dagsordenen

30-04-2016

Hvad mener samarbejdspartnerne, at Beredskabsforbundet kan bidrage med i fremtidens beredskab?

Det var det tema, landschef Carsten Iversen satte på dagsordenen og til diskussion, da Beredskabsforbundet den 28. maj havde inviteret danske beredskaber og andre interessenter i beredskabet til workshop på Christiansborg.

Carsten Iversen er bekymret for, om vi er tilstrækkeligt forberedte på de ukendte mega risici, som en kompleks verden indeholder.

– Tilbage i tiden destruerede vi alle planer, som omhandlede katastrofer som atomangreb og krig på dansk jord, og i dag har vi ingenting tilbage. De planer, vi har, handler om hverdags hændelser plus lidt mere. Men hvem laver analyser for det utænkelige, det som er så ufatteligt, at vi ikke kan forestille os konsekvenserne. Svaret er nedslående: ingen!
Vi taler ikke om det utænkelige. Hvem havde tænkt den tanke, at vi skulle være forberedt på, at terrorister ville flyve fyldte passagerfly ind i World Trade Center med store konsekvenser. I dag er det blevet tænkeligt.

To inspirerende gæstetalere indtog talerstolen med deres syn på parathed og frivillighed i den tid, vi kigger frem imod.
Fremtidsforsker Axel Olesen fra Institut for Fremtidsforskning kredsede om netop det at være forberedt på det utænkelige og tage ansvar for de risici, der kan vente på os ude i fremtiden.
Vi skal passe på blinde vinkler, se langt ud i fremtiden og både tale om og tænke det, vi i virkeligheden ikke kan lide at tale om, var budskabet fra Axel Olesen.
Og det sjove er jo, at vi ikke tænker det utænkelige, men vi gør det. Hvem havde forestillet sig Hjemmeværnet bevogte den dansk-tyske grænse?

 

 

Andet oplæg stod uddannelseschef Jan Alsander fra Civilförsvarsförbundet, som er beredskabets søsterforening i Sverige og bl.a. står for uddannelse og organisering af Frivillige Ressource Grupper, for. FRG en gruppe af frivillige – både organisationer og enkeltfrivillige – der bistår den kommunale brand- og redningstjeneste. I dag er der 6.000 uddannede, som alle har modtaget en basisuddannelse på 36 timer. Ledere og ansvarlige får yderligere 24 timers uddannelse. Jan Alsander fremhævede blandt andet, at der indtil tidpunktet for ankomsten af de mange flygtninge til Sverige i efteråret 2015 kun var 160 ud af Sveriges 298 kommuner, der havde oprettet FRG-grupper. Nu står de resterende 138 kommuner i kø for at være med.

Den sidste del at workshoppen handlede om dialog og idéprocess med udgangspunkt i et gruppearbejde, hvor deltagerne konkluderede, at en ny og væsentlig opgave for Beredskabsforbundet kunne være, at organisere spontane frivillige, som møder frem på et skadested for at hjælpe. For at det kan lykkedes, skal Beredskabsforbundet inddrage andre organisationer, som traditionelt ikke tænker beredskab, men som har medlemmer, der kunne indgå i hændelser i fremtiden.

Landschef Carsten Iversen er glad for den kreativitet, som deltagerne i workshoppen udviste. 
 Vi er taknemmelige for, at vi har fået noget med os, som er vigtig for vores fremtidige involvering i samfundet, men ikke mindst for den robusthed, som borgere og beredskab er så afhængige af, når noget alvorligt rammer os. Jeg glæder mig til at vi skal i gang.

 

 
Seneste nyt

14-05-2017

Ny vicelandschef i Beredskabsforbundet

Beredskabsforbundets nye vicelandschef hedder Niels Christensen

08-05-2017

Beredskabsforbundets Landsrådsmøde 2017

Invitationerne til Beredskabsforbundets Landsrådsmøde 2017 er udsendt

24-04-2017

Beredskabsstyrelsen Hedehusenes frivillige hædres

Frivillige ildsjæle bidrager året rundt til at gøre Danmark sikrere. I 2016 har Beredskabsstyrelsen Hedehusenes frivillige og Hjemmeværnskompagni Rosenborg gjort en særlig indsats og hædres derfor med frivilligprisen.

30-01-2017

Ny direktør i Beredskabsforbundet

Beredskabsforbundet har pr. 1. marts 2017 ansat den 54 årige Carsten Iversen som ny direktør. Carsten Iversen kommer fra en stilling som renovationschef i Ålborg kommune, og er samtidigt en velkendt og respekteret person indenfor alle dele af...

02-11-2016

Sommertræf for brandkadetter på Femø i 2017

Der er nu åbnet for tilmeldingen til sommertræffet 2017, der bliver afholdt på Femø fra den 29. juni – 2. juli 2017. Så kom og deltag gratis i fire dage med fokus på kammeratskab, socialt samvær og en masse sjove udfordringer.

10-10-2016

Redningsberedskabsprisen overrakt til brandmænd fra Falck i Hanstholm og fra Thisted Brandvæsen

Hendes kongelige højhed prinsesse Marie var æresgæst, da præsident for Beredskabsforbundet Jan Johansen fredag den 7. oktober overrakte Redningsberedskabsprisen til en række nordjyske brandmænd.

14-06-2016

Bjarne Laustsen stopper i Beredskabsforbundet – Jan Johansen bliver ny præsident

Det Socialdemokratiske folketingsmedlem, Jan Johansen, blev søndag formiddag valgt som ny præsident for Beredskabsforbundet. Det skete på organisationens landsrådsmøde i Kolding. Han erstatter folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), der har været...

31-05-2016

Niels Bonde udpeget til vicelandschef for Beredskabsforbundet

Præsident for Beredskabsforbundet, Bjarne Laustsen, har i dag tirsdag d. 31. maj, udpeget den nyligt pensionerede kolonnechef Niels Bonde til ny vicelandschef for Beredskabsforbundet.

20-05-2016

Forsvarsministeren tydeliggør hvilke frivillige der bør have plads i beredskabskommissionen.

I forlængelse af Forsvarsministerens svar den 12. april 2016 på Beredskabsforbundets spørgsmål om hvorvidt det kunne præciseres, at det er en frivillig fra redningsberedskabet, der er de frivilliges repræsentant i beredskabskommissionen. Har...

30-04-2016

Beredskabsforbundet sætter dagsordenen

Hvad mener samarbejdspartnerne, at Beredskabsforbundet kan bidrage med i fremtidens beredskab?

 Abonnér på nyhederne